Att bygga vanor, eller ”Sluta skjuta upp!” Prokrastinering del 3.

Ni fattar ju hur besatt jag är av det här med prokrastinering, eller uppskjutandebeteende som det heter på svenska. Gillar ju egentligen svenska, men det där ordet… Kan vi komma på nåt bättre?

Till dess får prokrastinering duga. Jag läser massor i ämnet, och om motivation. Det fascinerar mig. En person som i åratal skrivit om effektivitet och prokrastinering är Leo Babauta, som driver bloggen (och numera företaget) zenhabits.net.

Sen ett par år tillbaka har han ett program som kallas Sea Change – japp, lite skönt flummigt sådär. Men intressant! Det går ut på att man som medlem följer hans olika moduler – en för varje månad, som fokuserar på en ny vana som man vill lägga till i sitt liv. Det kan handla om träning, bättre mathållning, meditation eller ”unprocrastination” – att sluta prokrastinera. Så jag har gått med (kostar 10 dollar i månaden för den som vill testa), och tänker rapportera här om hur det är upplagt, och vad jag tycker om det.

Jag gick med när maj månad redan hade börjat, så jag började med en nybörjarmodul (där man själv väljer nåt enkelt att göra varje dag, med betoning på enkelt). Maj månad var egentligen för just ”unprocrastination” (måste hitta på nåt bra ord för det med. Icke-prokrastinering?), men det går fint att göra modulerna när man själv vill, fast då förlorar man lite av samspelet med övriga medlemmar. Nåväl, jag gör ändå så, för juni-modulen handlar om att lära sig nya saker, och det har jag ganska lätt för, så jag står över den.

Så, idag är första dagen på den här modulen. Man ska börja med att lova att ägna minst 5 minuter varje dag åt en uppgift som man normalt skjuter upp, och man ska hitta en trigger – dvs nåt man kan hänga upp sin nya vana på. Jag har valt öppnandet av datorn som min trigger, vilket är nåt av det första jag gör varje morgon.

Man ska också välja nån eller några att rapportera till (på Sea Change-sajten finns särskilda grupper och forum som fungerar som ”accountability groups”, som man rapporterar till). Jag har valt att rapportera till bästa Anna-Karin på Creativo Design, eftersom det jag ska jobba med den här månaden är min sajt – och hon är bra på sajter.

Slutligen ska man gärna lova att göra nåt pinsamt om man inte lyckas med föresatsen att lägga minst 5 minuter om dagen på sin uppgift, så jag har lovat att skänka 500 kronor till ett politiskt parti som står VÄLDIGT långt från mitt hjärta. Vilket parti? Det vet bara Anna-Karin. : )

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.