Mastermind – när fler tänker bättre än en

Inför starten av första WORKNET-gruppen så funderade jag mycket över form, innehåll och framförallt nyttan av ett nätverk för soloföretagare. Varje workshop ska ge ny kompetens till deltagarna (vi soloföretagare är notoriskt dåliga på kompetensutveckling, trots att det är så grundläggande för vår framgång), och dessutom ska vi fungera som varandras kollegor och bollplank. Varje WORKNET-grupp är alltså en slags ”mastermind-grupp”.

En mastermind-grupp med huvuden är förstås ännu bättre.

Har du en mastermind-grupp? Mastermind-grupper blev poppis i USA (förstås) för några år sen (fast konceptet har funnits i typ 50 år). En mastermind-grupp kan vara formell eller informell. Den består helt enkelt av några personer som hjälper varann framåt. Den kan ha regler eller vara löst hållen, och den kan vara uttalad eller outtalad.

Själv har jag en slags mastermind-grupp för mitt arbete med WORKNET. Den består av två personer som jag gillar, litar på och som är villiga att bolla idéer kring WORKNET-konceptet. De är guld värda! Det är svårt att utveckla nåt nytt helt på egen hand.

Man kan använda sig av mastermind-grupper som anställd, som egenföretagare, eller för sitt privatliv (personlig utveckling, hälsa, träning eller vad man nu kan tänka sig). Här vill jag ge några tips för dig som är soloföretagare och som vill starta en egen mastermind-grupp:

  1. Vad är det du vill lära dig/uppnå? Det här är den viktigaste frågan! Var noggrann när du formulerar den. Är det ett särskilt ämnesområde (t ex marknadsföring, försäljning, e-handel), eller vill du växla upp och anställa? Eller vill du bara ha nån att bolla dagliga frågor med? Även personlig utveckling kan vara avgörande för en soloföretagare.
  2. Välj vem/vilka du vill ha med i din mastermind-grupp. Vem ser du upp till? Tänk brett, det behöver inte var nån höjdare i branschen. Och det behöver inte vara nån med mer erfarenhet än vad du själv har – personligen omger jag mig gärna med yngre personer, för att få andra perspektiv.
  3. Hitta tiden! Beroende på vilka som ingår i gruppen så kan du behöva lösa tidsaspekten på olika sätt. Nån som sitter på samma kontorshotell kanske är lätt att träffa, medan en fd lärare eller vd i nåt stort företag kan vara svårare att få tillgång till. Lunch en gång i månaden? Skypemöten?
  4. Se till att göra gruppen ömsesidig. Du behöver kunna bidra med nåt för att gruppen ska fungera. Är du ny i själva företagandet kanske du har andra kunskaper/perspektiv som övriga i gruppen vill ha hjälp med. Unga ögon eller koll på träning eller… Ja, du fattar. Tänk till!
  5. Fastslå regler. Det kan vara att ni inte ska ha några regler, eller det kan vara exakt hur länge varje person får prata. Se dock till att alla får prata! Tre enkla frågor kan vara en bra början: ”Vad jobbar du med just nu?”, ”Vad har du lärt dig sen sist?” och ”Vad vill du ha hjälp med?”. Gå laget runt!

Vad tycker du? Är en mastermind-grupp nåt för dig? Berätta gärna! Det går bra här på bloggen eller genom att maila mig.

Eller så går du helt enkelt med i WORKNET och får både kompetens och mastermind-grupp på köpet! Hör då av dig till mig på anna@mentormotor.se eller på 0708-174545. Kom igen – lyft dig själv och ditt företagande!

Varsågod, några länkar om tips och tankar kring mastermind-grupper (tyvärr på engelska):

Varma hälsningar,
Anna

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.